Skip to content

Nieuws van het Zoetemoendje

 • 20 maart 2023

  Nieuw verkooppunt in Ieper - 'Hoevewinkel 't Omloophof- Brielen

  Nieuw verkooppunt in Ieper - 'Hoevewinkel 't Omloophof- Brielen

  Vanaf heden kan u ook onze lekkere streekproducten aankopen in Hoevewinkel ‘t Omloophof . Deborah zal u met de glimlach bedienen. Op deze pagina kan u alle gegevens terug vinden.

 • 10 maart 2023

  Nieuw verkooppunt in Ieper - 'Hoevewinkel 't Wieltje - Sint Jan

  Nieuw verkooppunt in Ieper - 'Hoevewinkel 't Wieltje - Sint Jan

  Vanaf heden kan u ook onze lekkere streekproducten aankopen in Hoevewinkel ‘tWieltje . Ann-Sophie zal u met de glimlach bedienen. Op deze pagina kan u alle gegevens terug vinden.
  https://www.zoetemoendje.be/project/hoevewinkel-t-wieltje-ieper-st-jan/

 • 5 maart 2023

  Doe je mee aan #kijkinuwkot?

  In 2022 is hete aantal nesten van Aziatische hoornaars spectaculair toegenomen in Vlaanderen. Waar we de jaren ervoor telkens een verdubbeling hadden, was er in 2022 een vervijfvoudiging. Dit heeft een hele grote invloed, niet enkel op de honingbijen, maar ook op de biodiversiteit in het algemeen. Een nest van hoornaars kan tot 100.000 insecten verorberen, en brengt voor het jaar nadien wel 500 nieuwe koninginnen voort.

  Daarom willen we ook dit jaar opnieuw de actie #kijkinuwkot lanceren. Wij vragen daarvoor uw hulp. Wanneer de temperaturen enkele dagen na elkaar 13 graden bereiken, komen de koninginnen uit winterslaap. Ze gaan onmiddellijk op zoek naar voedsel om aan te sterken, maar vooral naar een goede plaats om een nest te stichten. Dit nest maakt ze op een beschutte plaats, en in 70% van de gevallen is dit in door mensen gemaakte constructies. Denk daarbij aan carports, tuinhuizen, dakranden of dakpannen, spouwmuren, zelfs in brievenbussen of in kinderspeelhuisjes in de tuin. Maar aangezien Vlaanderen ook volgebouwd is met koterijen allerhande, kiezen we voor #kijkinuwkot. Nesten kunnen evenwel ook voorkomen in hagen of struiken of tussen klimop. Dit eerste nest zal in het begin niet groter zijn dan een pingpongbal en bevat enkel de koningin. Na een goede 6-tal weken zullen de eerste werksters geboren worden, en zal het nest in grootte toenemen tot de grootte van een volleybal. Daarom is onze vraag:

  Doe je mee aan #kijkinuwkot?

  Heb je een nest van een Aziatische hoornaar gezien? Neem er een foto van en meld het nest op www.vespawatch.be. Een gespecialiseerd verdelger zal het dan gratis voor u wegnemen. Dit kan iemand van de brandweer zijn, maar evengoed een privaat verdelger die hiervoor een cursus heeft gevolgd want we willen niet dat een koningin kan ontsnappen en ergens anders opnieuw beginnen.

 • 3 maart 2023

  De bedreiging van de Aziatische hoornaar
  U kan helpen de biodiversiteit te redden

  De bedreiging van de Aziatische hoornaar <br>U kan helpen de biodiversiteit te redden

  Iedereen kan helpen door het plaatsen van een selectieve val.Wanneer we  in het voorjaar de koninginnen kunnen vangen kunnen we op die manier een groot nest van duizenden Aziatische hoornaars vermijden.
   
  De enige manier om de opmars van de Aziatische hoornaar effectief te vertragen is door de vernietiging van de nesten. De bestrijding laat je best over aan professionelen.

  Op de website www.vespawatch.be  kan u terecht voor alle informatie.

  Bekijk zeker eens deze videomontage. Daar zal u duidelijk kunnen zien hoe deze hoornaars onze biodiversiteit dreigen naar de knoppen te helpen.
  https://player.vimeo.com/video/730964068?h=3f1ee4ca53

  Indien u vragen hebt aarzel dan niet om ons te contacteren. We zijn bereikbaar via diverse kanalen.

  Op 7 maart in zaal uyttendaele te Westouter om 19 uur zal een specialist alle uitleg verschaffen. 

 • 24 februari 2023

  De lente komt eraan

  De bijen zijn al volop bezig met het binnenhalen van vers stuifmeel. Dat betekent de bijenvolken uit zijn winterslaap is en wat zijn we ook blij dat de wintersterfte dit jaar goed is meegevallen. De bijen halen nu hun stuifmeel bij de bloeiende krokussen, sneeuwklokjes en helleborus. 

 • 5 februari 2023
 • 12 januari 2023

  De smoefelmande aan de pers voorgesteld

  De smoefelmande aan de pers voorgesteld
 • 23 mei 2022

  Lentehoning binnenkort weer beschikbaar

  Lentehoning binnenkort weer beschikbaar
 • 22 mei 2022
 • 1 mei 2022

  Lentedracht volop aan de gang

  Lentedracht volop aan de gang

  De bijen zijn volop bezig met het bestuiven van de fruitbloesems. Deze zorgen dat wij alle een lekkere peer, pruim en appel zullen kunnen plukken binnenkort. Ook halen de bijtjes de lekker nectar uit de bloesems die ze dan verwerken in lekkere lente honing.

 • 24 november 2021

  Goeste Poperinge - Nieuw verkooppunt

  Goeste Poperinge - Nieuw verkooppunt

  Bij Goeste beleef je ambacht en korte keten.  Dagelijks gaan we op zoek naar de beste lokale producten uit de Westhoek en Noord-Frankrijk.  Bieren uit één van de beste bierregio’s ter wereld. Topwijnen uit het glooiende Heuvelland. Fijne koekjes, heerlijke chocolade, koffie, tuinsappen, maar ook liefhebbers van hartig vinden hier hun goesting.  Lokale groentenboeren, hoeveslagers, kaasmakers, ze maken het ons makkelijk om je te verblijden met verrassende streeksmaken. Binnenkort kan je komen proeven en beleven in ons gloednieuw ijs-en eethuis, maar ook in onze Goeste-boetiek vind je meer dan 450 streekproducten. 
  Meer info

 • 14 oktober 2021

  De Local Foodbox Diksmuide - Nieuw verkooppunt

  De Local Foodbox Diksmuide - Nieuw verkooppunt

  Wij verkopen rechtstreeksonze eigen producten en deze van onze collega boeren/producenten via onze online webshop ‘Local Foodbox’.

  Door dit korte keten verhaal garanderen wijverse productenvan top-kwaliteit! Je weet perfect waar jouw voedsel vandaan komt en de weg van de producent tot bij de consument gaat veel sneller dan via het traditionele netwerk.
  Meer info

 • 6 september 2021

  Versleten honingraten uitsmelten met de zon

  Versleten honingraten uitsmelten met de zon
  Honingraten moeten ook geregeld vernieuwd worden. Veelvuldig gebruike raten vervangen we door verse waswafels. De gebruikte raten smelten we met de zonnewassmelter. We maken dan gretig gebruik van deze warme zonnige dagen.
  De gerecupereerde bijenwas moeten we dan zuiveren en kunnen er nieuwe waswafels mee gegoten worden. Op die manier zijn we ook zeker dat de was erg zuiver is om dan weer te dienen voor opslag van hun verse honing en later voor hun eitjes.
 • 18 augustus 2021

  Alle producten van het Zoetemoendje

  Alle producten van het Zoetemoendje
 • 10 augustus 2021

  Spendige te Roesbrugge nieuw verkooppunt

  Spendige te Roesbrugge nieuw verkooppunt

  Vanaf heden kan u ook terecht in Roesbrugge voor de lekkere producten van het Zoetemoendje aan te kopen.

 • 14 Juni 2021

  Controle van de bijenvolken

  Controle van de bijenvolken

  Een aangename setting voor onze bijen en zeker ook voor de imker, te midden van de bossen in Heuvelland

 • 10 juni 2021

  Nieuwe koninginnen kweken

  Nieuwe koninginnen kweken

  Op de foto kan u de gemerkte koningin goed zien in het bevruchtingskastje. Deze koningin is klaar om een nieuw volk te leiden en veel eitjes te leggen.